4.07.2020

Uçaklar Hakkında Bilmediğiniz 10 Gerçek!

1- Havadayken Yiyecek İçeceklerin Tadı                              

Uçakta yiyecek içeceklerin tatları daha güzel gelir. Bunun nedeni havadayken alçak basınç altında olmamızdır. Alçak basınç yiyecek içeceklerin içindeki şekerin daha çok ortaya çıkmasını sağlar. Bu yüzden uçakta daha tatlı gelen içeceklerden birisi olan domates suyu en çok tercih edilenlerdendir. 


2- Kabin Memurlarına Aşık Olma Oranı

Uçakta kabin memurlarına aşık olma oranı diğer mesleklere göre çok daha yüksektir. Bunun nedeni hem hemşire hem aşçı hem temizlik görevlisi... gibi bütün işlerinizi güler yüzlülükle gören insanlar olması olabilir. 


3- Pilotlar Uykuya Dalarlar

Pilotlar sandığımızdan daha çok uykuya dalarlar. Fakat endişelenmeye gerek yok çünkü otomatik pilot devreye girer ve yardımcı pilot uçağı devralır. Ama çokça sefer yardımcı pilotların da uykuya daldığı rapor edilmiştir. 8 saatten uzun uçuşlarda genelde kokpitte pilotlar için dinlenme alanı bulunur ve pilotlar burada uyuyup dinlenebilirler. Böylece bu sorunun önüne geçilmiş olunur.


4- Pilotların Menüleri

Zehirlenme riskine karşı pilotların menüleri yolculardan farklıdır, özel hazırlanmaktadır. Aynı zamanda uçuş sırasında iki pilot aynı yemeği yiyemez. Çünkü eğer biri zehirlenirse diğerinin sağlıklı kalması gerekmektedir. Bu uygulamalar sayesinde zehirlenme riskinden doğacak felaketler minimuma indirilmiş oluyor.


5- Tuvalet Atıkları

Tuvalet atıkları bilinenin aksine havadan aşağıya atılmaz. Atıklar bir atık deposunda toplanıyor ve uçuş sonrası boşaltılıyor.


6- Türbülans Sorunu

Türbülans sorunu uçaklarda en çok merak edilen konulardan birisidir. Türbülans korkulduğu gibi uçağın düşmesine sebep olmaz. Türbülans sırasında kemer takmamızın sebebi şiddetli sarsıntılardan kaynaklı ölümleri önlemektir. Her geçen gün artan karbondioksit seviyesi nedeniyle türbülans şiddeti de maalesef giderek artmaktadır.


7- Tasarruf Yöntemleri

Hava Yolu şirketlerinin değişik tasarruf yöntemleri vardır. Bunlardan birisini örnek gösterirsek, Amerikan Hava Yolları, menülerinden bir zeytin çıkararak bir defada 40 bin dolar tasarruf etmiştir.


8- Uçağın İçindeki Hava

Uçağın içinde teneffüs ettiğimiz hava çok temizdir. Bunun nedeni uçağın içinde kullanılan havalandırma teknolojisi hastanelerde kullanılanla aynıdır. Havanın tabii %100 temiz olduğu anlamına gelmez fakat yeryüzünden daha temiz olduğunu öğrenince, artık uçakta daha rahat nefes alabiliriz.


9- Uçaktaki Balta

Oyun oynayan kesimin The Forest'tan bildiği bu balta çoğu uçakta bulunur. Bunun nedeni, birçok ülkenin yasasına göre balta, acil durum aletidir ve cam bulunduran araçlarda bulunması zorunludur. Bu balta, acil durumlar için mutlaka kokpitte bulunmalıdır.



10- Acil Durum Kapıları

Acil durum kapılarından uçuş görevlilerinin çıkması yasaktır. Birçok iyi yürekli uçuş görevlisi olsa da başka insanların hayatlarını düşünmeden önce kendilerini kurtaracak uçuş görevlileri illa ki olacaktır. Onlarca hayat kurtarmayı tek bir hayata tercih eden hava yolu şirketleri bu nedenle böyle bir yasak koymuş olmalı.



Kaynak:

webtekno.com
hurriyet.com
yenisafak.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder