23.07.2020

Uçağın Altındaki Gizli Türbin Nedir? - Ram Air Turbine (RAT)


Uçağın altındaki o türbinin ismi "Ram Air Turbine" ya da kısa haliyle RAT'dir. Bu pervaneli sitem uçaktaki iki motorun da gerekli elektriği üretemediği durumlarda devreye girer ve temel işlevler için elektrik üretir. Kimi uçaklarda kanatta kimisinde ise gövdede bulunan türbin, acil durumlarda ya kendiliğinden ya da pilot tarafından devreye girer.



1960'larda İngiltere tarafından üretilen Vickers VC10 tipi uçak, RAT kullanan ilk uçaklardandır. Günümüz uçaklarında bulunan hava türbinin pervane çapı yaklaşık 80 cm civarındadır. Bununla beraber, Dünya'nın en büyük yolcu uçağı A380'de hava türbininin pervane çapı 163 cm'dir. 

Bu türbinin  en meşhur olayı, 15 Ocak 2009 tarihinde New York'ta yaşanan uçak kazasıdır. US Airways'in 1549 sefer sayılı uçuşunu gerçekleştiren A320 tipi uçak, LaGuardia Havalimanı'ndan kalkışından hemen sonra bir kuş sürüsünün içine girmiş ve her iki motorunu da kaybetmişti. Acilen karar veren pilotlar hemen yardımcı güç ünitesini ve hava türbinini devreye sokmuştu. Uçağın kontrolünü kaybetmeyen pilotlar bu sayede New York'taki Hudson Nehri'ne başarıyla acil iniş yapabilmişlerdi. Hatta bu olayın filmi dahi çekildi. İzlemek isterseniz ismi "Sully" olan film, olayı çok güzel anlatıyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder