10.07.2020

Dünya'nın En Büyük Uçağı Antonov An-225



Sizlere, görünce bu nasıl uçuyor ya dediğimiz uçaklardan olan Antonov An-225'ten bahsedeceğim.
    
Şimdiye kadar sadece 1 adet üretilen An-225 hala Dünya'nın en büyük uçağı olma unvanını koruyor. Üretildiği dönemde uzay mekiklerinin nasıl taşınacağı Sovyetler Birliği'nde tartışma konusuydu. Buna çözüm bulamak isteyen Antonov firması Amerikalılar'dan örnek alarak uzay mekiği taşıyabilecek bir uçak yapma kararı aldı. O kadar devasa olduğu için sadece bir adet üretilebilen, ikincisinin bitirilemeden hangara kaldırılan An-225, uzay mekiği Buran'ı başarıyla taşıyabildi.


Antonov An-225'in Özellikleri Nelerdir?

Yapımı 4 yıl süren bu devasa uçağın inanılmaz kargo kapasitesi ve büyüklüğü onu türünün tek örenği yapıyor. Dünya'da yolcu taşımacılığı kadar kargo taşımacılığı da önemli. Bazen o kadar büyük kargolar oluyor ki normal uçakların taşımasını imkansız kılıyor. Bu durumda tabii yardıma An-225 koşuyor. Normal şartlarda pek tercih edilmeyen bu uçak ekmeğini bu tür kargolardan kazanıyor diyebiliriz. Peki An-225'in özellikleri nelerdir ? 6 kişilik mürettebatla uçan uçağın kargo kapasitesi yaklaşık 250 tondur. En çok merak edilen sorulardan biri olan "Yolcu taşısaydı ne kadar taşıyabilirdi?" sorusunun cevabı ise 1500'dür. Bu da A380'in neredeyse 2 katı yapıyor. Bu inanılmaz uçağın diğer özellikleri ise şu şekilde:

Gövde uzunluğu: 84 m
Kanat açıklığı: 88.4 m
Yükseklik: 18.1 m
Tekerlek ( Evet Tekerlek ): 32
Motor Sayısı: 6


Sesi Camları Kırıyor

Antonov An-225 2003 yılında İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş gerçekleştirdiği esnada Pendik-Kartal civarındaki evlerin camlarını çatlattığı ve hasar verdiği biliniyor.

Hangarda Bekliyordu

Uzay görevlerinin ardından 20 yıl boyunca hangarda bekleyen An-225'i 2001 yılında İngiliz taşımacılık şirketi satın alıp restore etti. Bahsettiğimiz gibi günümüzde eşsiz olan bu uçak iyi ki restore edilip gökyüzüne kavuşmuş.



Kaynakça:
wikipedia.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder