29.06.2020

Ay'a İlk Ayak Basan İnsan - Apollo 11 ve Daha Önceki Apollo Görevleri!

Ay'a ilk kim ayak bastı? Apollo 11 görevi nedir? Daha önceki Apollo görevlerinde neler oldu? Ay'a insanı çıkaran roket nedir ve özellikleri nelerdir?

Apollo görevlerinde astronotları Ay'a taşıyan Saturn V roketinin fırlatılış anı.








Apollo Görevleri Nedir ?

Apollo görevleri, NASA tarafından gerçekleştirilen insanlı Ay yolculuğu projesidir. Tam 6 kez Ay yüzeyine astronot gönderilmiştir. İlk uçuşu 1968 yılında yapılan bu görevlerin ilk dört uçuş uzay araçlarını test etmek amaçlıydı. Diğer yedi uçuşun altısı başarıyla gerçekleşmişti. Apollo 13 görevi başarısız olmuştu. İlk Ay yüzeyine insanlı iniş Apollo 11 göreviyle 1969 yılında Neil Armstrong , Buzz Aldrin ve Michael Collins tarafından gerçekleştirildi. En son 1972 yılında ay yüzeyine inildi ve toplam 12 astronot Ay yüzeyinde yürüdü. Bu 12 astronot Ay yüzeyinde çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yaparak Dünya'ya yaklaşık yarım tona yakın taş örneği getirdiler.

Apollo Görevlerinin Çıkışı ve Apollo İsmi (Meraklısı İçin)

Amerikalıların Ay'a gitme çabalarının en büyük nedenini Soğuk Savaş oluşturuyordu. O zamanlar Amerika'da Komünizm korkusu vardı. Ruslar tarafından yollanan uydu sonrası (Sputnik 1 ve Sputnik 2) Amerikan halkı dehşete düşmüştü; çünkü uydunun yollacağı dalgalar ve sinyallerin onların beynini yıkayacağı,komünist yapacağını sanıyorlardı. Ruslar ilk uyduyu gönderen devlet olduktan sonra birçok ilki daha ele geçireceklerdi. Uzaya ilk çıkan insan (Yuri Gagarin), uzaya ilk çıkan kadın (Valentina Tereşkova) ve en son olarak Ay'a gönderilen ilk insan yapımı cihaz. Bunlardan sonra Soğuk Savaş'ın en önemli unsurlarından olan uzay yarışında geriye düşen Amerika, bir şeyde ilk olmak için Ay'a ilk insanı yollama kararı alacaktı. Böylece Apollo Projesi başlamış oldu.

Apollo Projesi, adını bir Yunan tanrısı olan Apollon'dan almıştır.

Ay'a Çıkmadan Önce (Apollo 11'den Öncesi)

Nasa, Ay'a insan göndermeden önce insansız Orbiter, Ranger ve Surveyor araçlarını gönderdi. Bu araçların yardımı ile Ay'ın yüzeyinde Apollo'nun inişi için uygun yer arandı.

Ay yüzeyine inmeden önce Apollo Projesi'nde görev alanların insan yaşamına gelecek zararı en aza indirgemek amacıyla planladığı bir dizi uçuş sırasında 4 ayrı plan düşünülmüştü:

Doğrudan Yükseliş: Bu plana göre uzay aracı doğrudan Ay'a yollanacaktı ve uzay aracının yapacağı tek iş Ay'a önce inip sonra da kalkmak olacaktı.

Dünya Yörüngesinde Buluşma: Bu plan; biri uzay gemisini, öteki de yakıtı barındıran iki Saturn V roketinin fırlatma işlemini gerektiriyordu. Uzay gemisi Dünya yörüngesine yerleşecek ve yeterli yakıtla doldurularak Ay’a gidip gelecekti. Yeniden tüm uzay aracı Ay yüzeyine oturacaktı.

Ay Yüzeyinde Buluşma: Bu plan ise, biri itici yakıtı taşıyan ve Ay’a iniş yapacak olan insansız araç ile onu bir süre sonra izleyecek olan insanlı iki uzay gemisinden oluşuyordu. İtici yakıt, insanlı araç Dünya’ya dönmeden insansız araçtan insanlı araca aktarılacaktı.

Ay Yörüngesinde Buluşma: Bu plan seçilen plan olmuştur. Bu plana göre uzay aracı Komuta Modülü, Hizmet Modülü ve Ay Örümceği'nden oluşuyordu. Komuta Modülü ve Hizmet Modülü astronotların 5 günlük Ay yolculuğu için gerekli olan yaşamsal sistemleri ve aracın atmosfere girerken onu koruyacak olan ısı kalkanını barındırıyordu. Ay Örümceği, ana parçadan Ay yörüngesinde ayrılacak ve iki astronotu Ay yüzeyine iniş için taşıyacaktı. En sonda da Komuta Modülü ile Hizmet Modülü dönecekti. Atmosfere girerken Hizmet Modülü de terk edilecek ve böylelikle Dünya'ya geri dönen tek parça Komuta Modülü olacaktı.


AY ÖRÜMCEĞİ (LUNAR)


APOLLO UZAY ARACININ İÇİ













Apollo 11'den Öncesi:

Apollo 7 : Apollo'nn ve Saturn IB'nin insanlı ilk uzay yolculuğu.
Apollo  8 : Ay çevresinde insanlı ilk uçuş ve Saturn V'in ilk insanlı uzay yolculuğu.
Apollo 9: Ay Örümceği ile insanlı ilk Ay yolculuğu.
Apollo 10: Ay Örümceği ile Ay çevresinde ilk uzay yolculuğu.

Astronotları Ay'a Götüren Roket Saturn V

Saturn V roketleri ABD yapımı insan taşıyan kullan at roket olup, NASA'nın Apollo ve Skylap projelerinde  1967 ve  1973 yılları arasında görev yapmıştır.

Satürn V roketinin tasarımcısı Wernher Von Braun aracın motorlarının önünde

Toplam 10 adet Apollo görevinde ( İnsanlı olan tüm görevlerde) Saturn V roketi kullanıldı. Büyüklüğü 36 katlı bir bina eş değer olan Saturn V hala en ağır fırlatma aracı kapasitesi rekorunu elinde tutmaka. Yapıldığı tarihte de inşa edilmiş en büyük makine unvanına sahipti. 1968'de yapılmış bir roket için muazzam bir şeydi. 

Apollo 11 - Ay'a İlk İniş

Ay'a insanlı ilk uçuş Apollo 8 görevi ile olmuştur. Bu görevde amaç astronotları Ay'a indirmek yerine diğer Apollo görevleri için Ay yörüngesinde bilgi toplamaktı. Ay yüzeyine insanlı iniş Apollo 11 görevi ile gerçekleşti. Apollo 11 mürettebatından Neil Armstrong ile Buzz Aldrin Ay'a inerken Micheal Collins komuta modülünde yani Ay yörüngesinde kaldı. Ay'a ilk ayak basan insan Neil Armstrong idi ardın Buzz Aldrin ayak bastı ve bu astronotlar adlarını tarihe kazımış oldu. Armstrong Ay'a ayak bastıktan sonra yıllarca klişe olan şu sözü söylemişti,

"Bu benim için küçük insanlık için büyük bir adımdır."

Armstrong'un İlk Adımı

Ay Yüzeyine Nasıl İnildi ?

Apollo uzay aracı Saturn V roketinin ucunda Ay'a gitti. Önce uzay aracı Ay'a ulaştı ve burada Lunar Modülü ile Komuta Modülü birbirinden ayrıldı. Armstrong ile Aldrin Lunar modülü ile Ay'a inerken Collins Komuta modülünde kaldı. Armstrong ve Aldrin dönerken Lunar modülü ile tekrar havalanarak Komuta Modülüne Bağlandı. En sonunda Armstong ile Aldrin Lunar modülünden Komuta Modülüne geçtiken sonra Lunar Modülünü arkalarına bırakarak Dünya'ya geri döndüler. Dünya'ya dönüldükten sonra astronotlar mikroorganizmalar taşımış olabilirler diye 21 gün karantina altında tututldu.

Komuta Modülü

Ay'a İlk Ayak Basan İnsan Neil Armstrong

(d. 5 Ağustos 1930 - ö. 25 Ağustos 2012)

Nasa'nın Gemini 8 ve Apollo 11 görev alan Amerikalı astronot. Apollo 11 görevi ile Ay'a ilk ayak basan insan olmuştur. Toplam 8 gün 14 saat uzayda kalmıştır. 82 yaşında kalp sorunları nedeniyle hayatına gözlerini yummuştur.

Neil Armstrong

  
Armstong, Ay üzerindeki yürüyüşünden 
döndüğünde, Ay Örümceği içinde.















Kaynak:

tr.wikipedia.org
muhendistan.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder