17.07.2020

NASA'nın 10 Kentrilyon Dolarlık Projesi - Dünya Ekonomisi Yerle Bir Olabilir!

İnsanlığı artık bambaşka bir çağ bekliyor. Çünkü artık Dünya'daki kaynaklarla yetinemiyoruz, bunun için de hedefimizi başka gök cisimlerine çevirdik. Bu gök cisimleri, asteroidler.
 

NASA 2022 yılında uzay aracı göndererek yukarıda gördüğünüz "physche 16" adı verilen asteroidteki değerli madenleri Dünya'ya getirmek istiyor. Physche 16 asteriodindeki madenlerin değeri yaklaşık 10 kentrilyon dolar. Yani bu 200 kilometre genişliğindeki asteroid, Dünya ekonomisinden daha değerli. Dünya ekonomisinin değeri de yaklaşık 75 trilyon dolar.


13 Temmuz 2020 itibariyle de NASA asteroid için AR-GE aşamasında olan uzay aracının yapımını başlattı.

Dışarıdan bakıldığında iyi gözüken bu plan Dünya ekonomisini yerle bir edebilir. Çünkü, eğer başarılı olunabilirse, devletlerin ekonomilerinin bel kemiği olan hammaddenin hiçbir değeri kalmayacak. Şöyle anlatayım; altının değeri yerde gördüğünüz bir taş parçası kadar olabilir. Bu nedenle doğacak sorunlar tabiki bir değil iki değil. Örneğin, uzay madenciliğinde başarılı olan devletlere başarılı olamayanlar muhtaç kalacak, bu da bizi 20 yıl ileri götüreceğine, birden 19. yüzyıla geri götürecektir.  

Uzay Madenciliği Olanaklı mı ?

1967 yılında 104 ülkenin imzaladığı "Dış Uzay Anlaşması" uyarınca hiçbir kurum Ay ya da başka bir gök cismindeki kaynakları işletemiyordu. Fakat 2015 yılında ABD'de imzalanan "Space Act" yasasına göre ABD vatandaşları uzayda ticari aramalar yapabilecek, buldukları madenleri de çıkarabilecektir. Bu yasa Dış Uzay Anlaşması ile ters düştüğü için birçok devlet tarafından eleştiriliyor. Böyle giderse Dış Uzay Anlaşmasın'dan birçok ülke çekilecek ve uzay madenciliğine yönelecektir.

Fakat bir problem daha var, biz bu kaynakları Dünya'ya nasıl getireceğiz? NASA henüz bunun için bir çözüm bulmuş değil. İnanılmaz maliyetlere sahip uzay madenciliği, zamanla gelişen uzay seyahatleri ve teknoloji ile birlikte bir çözüme ulaşacağı bekleniyor.

Bugüne kadar bir gök taşından Dünya’ya sadece bir kez materyal getirilebildi O da Japonya Uzay Ajansı’nın Hayabusa uzay aracı, 2010 yılında 25143 Itokawa asteroidinden Dünya’ya birkaç parça toz ulaştırabilmişti.


Ay Oluşturma Fikri !

Bilim insanları, kaynakların taşınmasını kolaylaştırmak için asteroidleri solar-elektrik iyon motorları ile Dünya'ya yaklaştırmayı düşünüyor. Bu şekilde asteroidler yörüngede toplanacak ve birbirleriyle çarpışarak(Ay'ın oluşumu gibi ) ikinci bir Ay oluşturulacak. Ay oluşturma fikri olası planlar arasında.



Bu inanılmaz projenin başarılı olması durumunda, hammadde savaşlarını sonlandırması dileğiyle...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder